Wystarczy wiedzieć

Czas, by dać Wam szansę porównania wartości odżywczych proponowanych na rynku jaj. Niech to będzie taki mały pojedynek, jaja kurze kontra jajka przepiórcze. Wnioski wyciągniecie sami. Z naszego punktu widzenia istotne jest to, że posiadając wiedzę, która jest wiedzą niezwykle ważną przy dokonywanych przez Was wyborach, będziecie mogli uczynić to w pełni świadomie i w odniesieniu do Waszych własnych potrzeb żywieniowych. Warto to wiedzieć, bo dzisiejszy czas wyzwala w nas troskę o zdrowy sposób odżywiania, dobrą kondycję i równie dobre samopoczucie. Zapoznaj się więc z poniższą tabelą.

Wartość odżywcza jaj przepiórczych i kurzych:
Składnik Jajo
przepiórcze
Jajo
kurze
Wapno (mg) 59 56-58,5
Fosfor (mg) 232 180-237,9
Żelazo (mg) 3,8 2,1-2,25
Magnez (mg) 11,62 12
Sód (mg) 132 132
Potas (mg) 135 135
Miedź (mg) 0,11 0,03
Cynk (mg) 1,46 1,36
Witamina A (IU) 300 221-520
Tiamina (mg) 0,12 0,09
Ryboflawina (mg) 0,85 0,32
Niacyna (mg) 0,1 0,06-0,09
Energia (kcal) 158 183