Czas, by dać Wam szansę porównania wartości odżywczych proponowanych na rynku jaj. Niech to będzie taki mały pojedynek, jaja kurze kontra jajka przepiórcze. Wnioski wyciągniecie sami. Z naszego punktu widzenia istotne jest to, że posiadając wiedzę, która jest wiedzą niezwykle ważną przy dokonywanych przez Was wyborach, będziecie mogli uczynić to w pełni świadomie i w odniesieniu do Waszych własnych potrzeb żywieniowych. Warto to wiedzieć, bo dzisiejszy czas wyzwala w nas troskę o zdrowy sposób odżywiania, dobrą kondycję i równie dobre samopoczucie. Zapoznaj się więc z poniższą tabelą.
Wartość odżywcza jaj przepiórczych i kurzych: | ||
Składnik | Jajo przepiórcze |
Jajo kurze |
Wapno (mg) | 59 | 56-58,5 |
Fosfor (mg) | 232 | 180-237,9 |
Żelazo (mg) | 3,8 | 2,1-2,25 |
Magnez (mg) | 11,62 | 12 |
Sód (mg) | 132 | 132 |
Potas (mg) | 135 | 135 |
Miedź (mg) | 0,11 | 0,03 |
Cynk (mg) | 1,46 | 1,36 |
Witamina A (IU) | 300 | 221-520 |
Tiamina (mg) | 0,12 | 0,09 |
Ryboflawina (mg) | 0,85 | 0,32 |
Niacyna (mg) | 0,1 | 0,06-0,09 |
Energia (kcal) | 158 | 183 |