Szakszuka z jaj przepiórczych

Szakszuka z jaj przepiórczych w kategorii Obiad

Składniki (na 2-3 porcje): oliwa (może być olej z zalewy po suszonych pomidorach), nieduża cebula, drobno posiekana, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 1/2 puszki odsączonej ciecierzycy, 1 puszka pomidorów (zmiksuj zawartość blenderem lub użyj takiej samej ilości passaty pomidorowej), około 18 jajek przepiórczych, natka pietruszki, świeża bagietka.

Przygotowanie: Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i zeszklij na niej cebulę. Dodaj starty czosnek oraz oba rodzaje papryki w proszku. Dodaj koncentrat pomidorowy i ciecierzycę. Wymieszaj zawartość patelni. Następnie zalej wszystko pomidorami, dodaj sól i pieprz i gotuj kilka minut pod przykryciem. Wbij do sosu na całej powierzchni patelni przepiórcze jajeczka i przykryj pokrywką. Gotuj w ten sposób kilka minut, aż białko się zetnie, a żółtka będą półpłynne. Posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj od razu, wraz ze świeżą bagietką do odrywania.

Pozostałe przepisy z kategorii Obiad