Ryż smażony z jajkiem i pieczarkami

Ryż smażony z jajkiem i pieczarkami w kategorii Obiad

Składniki (na 2 porcje): 100g ryżu – pełnoziarnisty, 1 mała cebulka, 5 pieczarek, 1 jajko klasy L, sól i pieprz do smaku, 1-2 łyżek dowolnego tłuszczu do smażenia (może być mix olejów, sprawdzi się też masło lub olej czy oliwa), do podania: pomidor i szczypiorek.

Przygotowanie: Ryż gotuj według wskazówek na opakowaniu (uważając, żeby go nie rozgotować). Cebulkę drobno pokrój. Pieczarki obierz i pokrój w grubszą kostkę (najlepiej użyj samych kapeluszy). Cebulkę i pieczarki obsmaż na tłuszczu. Zmniejsz płomień. Wbij jajko, rozprowadź je szybko po patelni mieszając z pieczarkami i cebulką (jakbyś robił jajecznicę), ale nie pozwól mu się całkowicie ściąć. Dodaj szybko ugotowany ryż i całość mieszaj chwilkę smażąc, aż jajko się zetnie. Całość dopraw solą i pieprzem. Podaj od razu. Wierzch posyp szczypiorkiem. Potrawę podaj w towarzystwie świeżych pomidorów.

Pozostałe przepisy z kategorii Obiad