Pasztet z jajek i pieczarek

Pasztet z jajek i pieczarek w kategorii Kolacja

Składniki: 10 jajek ugotowanych na twardo, 2 surowe jajka, 500g pieczarek, 1 duża cebula, 2 łyżki oleju, 1/2 puszki groszku lub 200g mrożonego groszku, 4 łyżki śmietany 18%, 4 łyżki majonezu, 100g sera żółtego startego na dużych oczkach, sól, pieprz, ewentualnie pęczek szczypiorku lub natki pietruszki.

Przygotowanie: Ugotowane i ostudzone jajka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i drobno posiekaj, podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj oczyszczone i pokrojone w kostkę pieczarki, duś do odparowania wody przez kilka minut. Do miski przełóż starte jajka, dodaj ostudzoną cebulę z pieczarkami, surowe jajka, starty żółty ser, śmietanę i majonez. Na koniec dodaj groszek, drobno posiekaną zieleninę (szczypiorek lub natkę pietruszki) i przypraw. Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej keksowej formy do pieczenia o wymiarach 10cm na 30cm. Piecz w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez godzinę. Po upieczeniu wyjmij blachę z pieca, pozostaw do ostudzenia, wyjmij pasztet z formy i pokrój w grubsze plastry. Podaj na ciepło lub zimno.

Pozostałe przepisy z kategorii Kolacja