Wiedza o jajach kurzych w kontekście naszych uzasadnionych potrzeb, jak wynika z obserwacji, nie jest na tyle pełna, by nie zaproponować Wam zapoznania się z bardzo istotnymi informacjami. Jest to swoistego rodzaju kurze abecadło. Powinniście wiedzieć, że w tym obszarze klasyfikujemy jaja według ich jakości i wagi. Jest to bardzo istotna dla Was informacja o tym, czym dysponuje ich producent czy dystrybutor i co jest Wam w stanie zaproponować. Poniżej znajdziecie opis tego, co powinno być umieszczone na każdym opakowaniu jednostkowym. Warto na to zwrócić uwagę, warto też to zapamiętać.
Klasy jakości:
- Klasa A – jaja świeże i ekstra świeże przeznaczone do handlu detalicznego
- Klasa B – jaja drugiej jakości przeznaczone dla przemysłu spożywczego i niespożywczego
- Klasa C – jaja dla przemysłu, niesortowane
Klasy wagowe:
- S małe poniżej 53g
- M średnie od 53g do 63g
- L duże od 63g do 73g
- XL bardzo duże – powyżej 73g