Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo, 1 surowe jajko, jedna czerstwa bułka (jeśli jest duża, to nie cała), 1 średnia cebula, łyżka kaszy manny, olej do smażenia cebuli i do smażenia kotletów, sól, pieprz, natka pietruszki lub posiekany drobno koperek, tarta bułka do panierowania.
Przygotowanie: Na patelni przysmaż do zeszklenia drobno posiekaną cebulę i ostudź, Ugotowane na twardo jajka zetrzyj na tareczce o małych oczkach (można zmielić), Bułkę namocz w ciepłej wodzie, a gdy zmięknie odciśnij i dodaj do jajek, Do jajek i bułki dodaj cebulę oraz wbij jajko. Dodaj łyżkę kaszy manny, dopraw solą i pieprzem oraz dodaj posiekaną zieleninę (ilość według uznania). Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i odstaw masę na około 10 minut. Z masy formuj niewielkie okrągłe kotleciki, które panieruj w tartej bułce. Kotleciki smaż z obu stron na złoty kolor i podaj z ulubioną surówką oraz z ziemniakami lub frytkami.