Jajko sadzone w gnieździe ze szpinaku i kaszy gryczanej
w kategoriiObiad
Składniki (dla 2 osób): 125g kaszy gryczanej, 125g świeżego, młodego szpinaku, 1 ząbek czosnku, drobno posiekany, 1 mała cebula, drobno posiekana, 25g masła, 2 jajka, szczypta gałki muszkatołowej, sól i świeżo zmielony pieprz, pomidorki koktajlowe, pokrojone w ćwiartki, do przybrania.
Przygotowanie: Zagotuj osoloną wodę w garnku. Dodaj kaszę i gotuj przez około 15 minut aż kasza zmięknie. Opłucz na sitku pod zimną wodą i odcedź. Na małej patelni rozgrzej jedną trzecią masła. Dodaj kaszę i podsmaż na małym ogniu przez około 5-10 minut aż wszelka woda odparuje i kasza zacznie się delikatnie przypiekać. Trzymaj w cieple aż do podania. Na małej patelni rozgrzej jedną trzecią masła. Podsmaż cebulkę na złoty kolor przez 3-5 minut, następnie dodaj czosnek i podsmaż przez kolejne 2 minuty. Dodaj szpinak i podduś pod przykryciem aż zmięknie i zwiędnie tracąc przy tym objętość. Dopraw do smaku szczyptą gałki muszkatołowej oraz solą i pieprzem. Zdejmij połowę szpinaku z patelni i odstaw. Odgarnij pozostały szpinak do brzegów patelni, tworząc gniazdko z dziurą w środku. Dodaj połowę pozostałego masła. Gdy masło się roztopi na środek wbij jajko. Podsmaż jajko przez 3-4 minuty aż się zetnie. Następnie powtórz ten proces z pozostałym szpinakiem i drugim jajkiem. Na talerzach rozłóż warstwę kaszy gryczanej. Na wierzch połóż szpinak z jajkiem. Podaj od razu z pomidorkami koktajlowymi.