Jest jeszcze przepiórka?

Ten niewielkich rozmiarów ptak wnosi w nasze życie ogrom wiedzy, która w wielu przypadkach jest nam, jak się okazuje, niezbędna. Często jednak jest ignorowana. Jajka pochodzące od tych ptaków nie są, jak to niektórzy z nas rozumieją, tylko dekoracją świątecznych stołów czy dekoracją wielkanocnych koszyków. Wierzcie nam, to zdecydowanie coś więcej. O wartości konsumpcyjnej jajek przepiórczych decyduje między innymi ich znakomity smak i duży udział żółtka w stosunku do całego jajka. Dzięki znajdującym się w nich składnikom, jajka przepiórcze są nieszkodliwe dla osób uczulonych na białko jaja kurzego. Zaleca się ich spożywanie przez ludzi w stanach rekonwalescencji i osłabienia organizmu. Można podawać je niemowlętom i używać do maseczek kosmetycznych. W porównaniu z jajem kurzym, skład chemiczny jaja przepiórczego jest bogatszy. Jajka przepiórcze zawierają więcej niezbędnych aminokwasów egzogennych i mniej tłuszczu. Są też bogatym źródłem żelaza, miedzi, karotenu i witamin z grupy B. Charakteryzują się najwyższą zawartością przyswajalnego fosforu, niespotykaną w innych produktach spożywczych. Ponadto odznaczają się efektownym wyglądem i łatwą podzielnością. Jajka przepiórcze są pomocne w leczeniu astmy, cukrzycy, zaburzeń nerwowych, bronchitu, anemii, chorób nerek i wątroby oraz w terapii wzmacniania włosów. Regularnie spożywane uważane są za afrodyzjak. Jajka przepiórcze można przechowywać w zupełnie świeżym stanie przez 30 dni, a w lodówce nawet przez 3 miesiące. Te fakty powinny zwrócić szczególną uwagę osób, które lubią jajka, ale niestety nie powinny lub nie mogą ich jeść. Doskonałą alternatywą w tym przypadku są właśnie te małe, nakrapiane jajeczka. I w kuchni pełnią one znakomitą rolę. Bogaty jest wachlarz przepisów kulinarnych z jajkami przepiórczymi w składzie. Chcielibyśmy zachęcić wszystkich bez wyjątku do przyrządzania dań z jajkami przepiórczymi, a osoby, które często korzystają z tych drobnych jajek do tego, by zechciały podzielić się z nami wiedzą o przepisach kulinarnych z ich udziałem. Również te będą umieszczane na naszej stronie internetowej w zakładce „Kuchnia z jajem” po to, by zwrócić uwagę Konsumentów na znakomity ich walor, jedyny w swoim rodzaju i niepodważalny. Walor wymierzony często w nasze zdrowie. Piszcie do nas.