Makaron z jaj przepiórczych

Sławko - makaron z jaj przepiórczych

Potrzeba zdrowego odżywiania oraz dbałość o formę i sylwetkę coraz częściej znajdują odzwierciedlenie w naszych zakupowych wyborach. Stawiamy na najzdrowszą żywność, zaczynamy stawiać na jej jakość, dbamy o to, by w kuchni pojawiały się w mnogiej liczbie produkty o najwyższych walorach odżywczych. Dajemy więc Wam kolejne produkty o znakomitej jakości, makarony z jaj przepiórczych. Kwintesencja zdrowia, bogactwo składników odżywczych jak i wykwintność smaku uraczy nawet najbardziej wybrednego smakosza.

Wiemy wszyscy, że makarony są kaloryczne i dostarczają dużych ilości węglowodanów. To fakt, ale bez nich nasz organizm będzie zakwaszony i pojawią się objawy niedoboru wielu witamin i minerałów, które występują w produktach je zawierających. Zaburzone zostanie trawienie innych składników pokarmowych powodując np. zaparcia. Podkreślić należy, że prozdrowotne działanie wykazują jedynie węglowodany złożone czyli skrobia, a nie cukry proste typu sacharoza, czyli nasz biały cukier.

Jaki makaron wybrać?

Na rynku mamy dziesiątki różnych makaronów. Dla uzyskania większej wartości odżywczej korzystnej dla naszej diety, warte uwagi są makarony stworzone na bazie jaj przepiórczych, nie kurzych.  Dostarczają one większych ilości niacyny, witaminy B1 i B2, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku oraz innych witamin i co najważniejsze, nie zawierają szkodliwego cholesterolu.

Jest to doskonałe rozwiązanie dla osób uczulonych na któryś ze składników jaja kurzego. Takim makaronem na rynku jest produkt firmy Sławko. Makaron z jaj przepiórczych, jako marka własna naszej firmy, został wyprodukowany z 12 jaj przepiórczych na każdy kilogram mąki. Opakowanie zawiera 250g produktu, makaron jest szybki w przygotowaniu, gdyż gotujemy go ok. 3 minuty. Na opakowaniu umieszczone są tabele z pełną informacją żywieniową dla konsumenta (kalorie, tłuszcze, węglowodany, białka itp). Dodatkowym atutem jest to, że do jego produkcji używa się pszenicy durum, zamiast pszenicy zwyczajnej. Mąka z pszenicy durum czyli semolina  jest bogatsza w składniki odżywcze od mąki zwyczajnej i ma praktyczne właściwości, nie skleja się podczas gotowania i ma wyjątkowy smak.

Zdrowie i energia z makaronu?!

Tak. Makarony z jaj przepiórczych są doskonałym, smacznym i uniwersalnym dodatkiem do wielu potraw. Jeżeli chcemy, aby nasza kuchnia była zdrowa i wszechstronna, nie zapominajmy o spożywaniu makaronu, zwłaszcza tego z jaj przepiórczych, pod różną postacią (pasty, sałatki, czy dodatki do zup). Odpowiednio dobrane i wkomponowane do codziennego menu pozwolą zachować zdrowie i zgrabną sylwetkę.

Węglowodany złożone, a takie występują w makaronach, są ważne w stosowanej przez nas diecie. Pochodząca z nich energia powinna stanowić podstawę (45-75%) diety zarówno osób odchudzających się, jak i tych które nie mają problemów z nadmierną masą ciała. Mitem jest, że ich spożycie muszą ograniczać chorzy np. na cukrzycę. Osoby te również powinny spożywać takie same ilości węglowodanów uważając jedynie na to, aby produkty je zawierające, takie jak ryż, makaron czy ziemniaki nie były nadmiernie rozgotowane, gdyż zwiększa się wówczas ich indeks glikemiczny, czyli wchłanianie węglowodanów do krwiobiegu następuje zdecydowanie szybciej. Sposób ich przygotowania zależy tylko i wyłącznie od nas. Pamiętajmy o ich prozdrowotnych dla naszego organizmu właściwościach i niecodziennym, bogatym składzie. Jedzmy to, co daje nam najwięcej korzyści, makarony z jaj przepiórczych.