Kurze abecadło

Wiedza o jajach kurzych w kontekście naszych uzasadnionych potrzeb, jak wynika z obserwacji, nie jest na tyle pełna, by nie zaproponować Wam zapoznania się z bardzo istotnymi informacjami. Jest to swoistego rodzaju kurze abecadło. Powinniście wiedzieć, że w tym obszarze klasyfikujemy jaja według ich jakości i wagi. Jest to bardzo istotna dla Was informacja o tym, czym dysponuje ich producent czy dystrybutor i co jest Wam w stanie zaproponować. Poniżej znajdziecie opis tego, co powinno być umieszczone na każdym opakowaniu jednostkowym. Warto na to zwrócić uwagę, warto też to zapamiętać.

Klasy jakości:

  • Klasa A – jaja świeże i ekstra świeże przeznaczone do handlu detalicznego
  • Klasa B – jaja drugiej jakości przeznaczone dla przemysłu spożywczego i niespożywczego
  • Klasa C – jaja dla przemysłu, niesortowane

Klasy wagowe:

  • małe, poniżej 53g
  • średnie od 53g do 63g
  • duże od 63g do 73g
  • XL bardzo duże, powyżej 73g